torsdag 19 augusti 2010

Ska en socialliberal idag satsa på folkpartiet? Sturmark kandidat!

Christer Sturmark kandiderar till Riksdagen. Det är inte fel med en kandidat från föreningen Humanisterna, med någon som driver humanistiska och sekulära frågor, och som dessutom ser sig som socialliberal. Sturmark kandiderar för Folkpartiet , och han vill vi ska kryssa honom i personvalet, och alltså rösta FP.

Problemet är inte Sturmark, problemet är FP. Det finns förvisso strålande socialliberaler som Barbro Westerholm i FP. Men partilinjen och partiledningen förefaller snarare vara ’batongliberal’ med Björklund i spetsen (Batongliberal-ordet har jag från gruppen Socialliberal! på facebook)

FP-ledningen antyds numera - i facebookgruppen Socialliberal! – vara ’batongliberal’. Kraven på disciplin i skolan är ensidiga. Visst behövs arbetsro som ger kvalitet i resultaten, men det når man inte genom militär disciplin och inte alls genom att låta stökiga barns föräldrar sitta med i klassrummet (och skämmas). Mer resurser i skolan krävs, fler och bättre utbildade lärare så att eleverna kan få individuell undervisning utifrån sina behov. En del högstadieelever i en klass behöver avancerad handledning för att läsa in gymnasiekurser , andra stöd för att komma ifatt det de missat året innan, och åter andra kan behöva resurskrävande specialklasss.

Och lika batongliberalt framstår de varje valår ca 15 augusti återkommande FP-förslagen som signalerar restriktiv invandring. Nyamko Sabuni är i årets upplaga ett problem på spåren. Det finns invandrarbarn i skolåldern som ’vårdas hemma’ av mödrar som går på föräldraförsäkring – men det finns andra vägar än att ställa särkrav på och ytterligare stigmatisera invandrare som kollektiv.

Med förslagen, om än ibland vällovligt motiverade utifrån faktiska problem, fiskar FP i grumligt främlingsfientligt vatten. De närmar sig här det rasistiska Dansk Folkeparti, och inte partiet Radikale Venstre som står för en konsekvent socialliberal linje i Danmark.

Vill man främja en socialliberal politik i Sverige så förefaller i år ett rödgrönt parti vara ett bättre val än FP – även om humanisten Sturmark kandiderar för FP, och även om Barbro Westerholm är en tung folkpartist. Dessvärre leder hon inte partiet.

Inga kommentarer: