söndag 19 september 2010

Är Sturmark och FP rätt för it-folk - och socialliberaler?

Det är ont om it-folk på valbar plats i riksdagsvalet. Det framgår i förra veckans utgåva av branschtidningen Computer Sweden. Och visst, det är oerhört viktigt att få in i riksdagen människor med egna rika yrkeserfarenheter, inte alltför många ’yrkespolitiker’. inte minst viktigt är det att människor med kompetens inom it och teknik väljs in, särskilt som it-frågorna är rätt frånvarande i de två alliansernas program.

En profil från it-boomen i slutet av 90-talet är Christer Sturmark. Säkerligen kan han mycket fortfarande om it och om affärer. Idag står på visitkorten: författare, debattör, bokförläggare, ordf. i förbundet Humanisterna och chefredaktör för tidskriften Humanisten. Han var en av de stora vinnarna efter it-bubblan, som brast för tio år sedan. Han gick ur branschen i tid, och fick över 100 mkr när han sålde sitt företag Cell. Han är ekonomiskt oberoende, och som en sann, rik renässansmänniska vill han nu också bli politiker. Han står på FP:s lista till riksdagen för Stockholms län, inte omedelbart på valbar plats, så han driver en personvalskamanj.

För Sturmark är det ”humanism” som gäller, och föreningen Humanisterna är ”en ideell organisation som arbetar för ett sekulärt samhälle och kritiskt tänkande”. Sturmark var it-entreprenör fram till för tiotalet år sen och det säger en hel del om vilken it-kompetens han har och hur pass aktuell eller daterad den är. Vi behöver veta mer än att en person varit i it-branschen, och där är faktiskt Sturmark exemplarisk, skriver böcker, bloggar, debatterar. Det är bara att läsa på.

Vad vill politikern Christer Sturmark
? Huruvida han har aktuella IT-kunskaper är oklart, och vad han eventuellt vill på IT-området likaså. Han säger sig vilja driva humanistiska och sekulära frågor, beskriver sig som socialliberal och vill vi ska rösta FP. Han skriver på sin blogg ”… om du vill ha en Humanist i riksdagen som fokuserar sitt arbete på de humanistiska frågorna i politiken, då kan du personkryssa mitt namn”. Han har lagt ut en valvideo på sin hemsida.

Problemet är inte Sturmark, problemet är FP. Det finns förvisso strålande, gedigna socialliberaler i FP som Barbro Westerholm. Men partilinjen och partiledningen förefaller snarare vara ’batongliberal’ med Björklund i spetsen.


FP-ledningen är ’batongliberal’ – det antyds faktiskt numera i facebookgruppen ’Socialliberal!’ Exempel skolan: Kraven på disciplin i skolan är ensidiga. Visst, stöket i många skolklasser är inte acceptabel. Det behövs arbetsro som ger kvalitet, men det når man inte främst genom militär disciplin och inte alls genom att låta stökiga barns föräldrar sitta med i klassrummet (i skamvrå tillsammans med sina barn?). Det är straff- och skamtänkande, inte humanistiskt, inte humant. Bättre organisation kan vara en del i lösningen. Men i grunden är det fler och bättre utbildade lärare krävs, så att eleverna kan få individuell undervisning utifrån sina behov. Några behöver mer individuellt stöd, andra behöver läsa femmans matte i årskurs fyra. Det kan man ordna i en sammanhållen klass, utan FP:s uppdelning.

’Framtiden börjar i klassrummet’ som Jan Björklund säger på valaffischerna. Men dessvärre börjar framtiden också i klassamhället, och det förstärker Björklunds reformer med elitskolor och särskilda yrkeslinjer som inte ger nödvändig teoretisk kompetens för framtidens jobb.

Som ’batongliberalt’ framstår också de under valår i augusti återkommande FP-förslagen som signalerar restriktiv invandring, i år med Nyamko Sabuni som talesperson. Inte humant, inte socialliberalt. På liknande sätt som här ovan borde man kunna gå igenom ’it-kandidater’ i andra partier som finns i Computer Swedens redovisning – vad står de för utöver it-kompetens?

Vill man främja en socialliberal och human politik i Sverige, som Sturmark och många vill, så förefaller i år en rödgrön röst vara ett bra val valet, alla de tre partierna i den rödgräna alliansen har 'it-kandidater' som kan behöva kryssas om de ska han en chans bli valda. För socialliberalen kan MP eller S vara ett bättre val än FP – även om humanisten Sturmark kandiderar för FP, och även om Barbro Westerholm är en stark och ärlig socialliberal. Dessvärre leder Westerholm inte partiet. Och Sturmark lär inte bli partiledare. Det var bättre på gamle Westerbergs tid, i vart fall i FP.

Detta är en reviderad version av en notis publicerad på ETC.se, som kommentar till en artikel i Computer Sweden

Åke Sandberg är professor em. vid Stockholms universitet, tidigare KTH (Datavetenskap och kommunikation) och Arbetslivsinstitutet, och har forskat om it-företag och arbete, t.ex. i 'IT and Telecom Companies in Kista Science City'. Böcker till fri nedladdning finns på hemsidan www.akesandberg.se

Inga kommentarer: